Till sidans huvudinnehåll

Tänk påsitivt!

Låt matresterna få nytt liv

Nästan 40 % av det som hamnar i soppåsen är matavfall. Om matresterna och potatisskalen istället sorteras ut kan de omvandlas till biogas och biogödsel. Var med du också och låt dina matrester jobba för klimatet.

Det är obligatoriskt att sortera ut matavfallet

Nu ska alla sortera ut matavfallet. Här är viktiga fakta kring obligatoriet.

Det här sorteras som matavfall

Det är viktigt att rätt saker läggs i matavfallspåsen. Skal och rester som klassas som mat ska dit. Allt annat läggs i vanliga avfallspåsen eller förpackningsinsamlingen.

Nyheter och lästips

Testa först, ändra sen

Ha inte för bråttom att ändra hur ofta restavfallet hämtas eller antalet kärl för restavfallet. Se till att ni först kommer igång med sorteringen av matavfallet i fastigheten. Låt det gå en månad eller två.

Snart kan säck och sopsugskunder sortera matavfall

Under året kommer boende i fastigheter, som hittills inte kunnat sortera ut sitt matavfall, att börja sortera matavfall i gröna plastpåsar. Påsarna slängs med restavfallet och sorteras ut i en eftersorteringsanläggning.

Ladda ner informationsmaterial till de boende

Enkelt att sätta upp i trapphuset, tvättstugan eller miljörummet. Materialet för matavfall innehåller även filmer och foton som du kan använda i era digitala kanaler.

Matavfallskvarn – nya regler

Från den 1 januari 2024 är avfallskvarn som går direkt till avloppet inte längre ett godkänt sätt att sortera matavfall. Detta efter ett beslut av regeringen.

Ge din fettavskiljare lite kärlek

Alla restauranger i Stockholm måste ha en fettavskiljare så att fett inte kommer ut i avloppsledningarna och orsakar stopp. Dessvärre hamnar även skräp från restaurangen ofta i dem. För att fettavskiljaren ska kunna göra

Snabba fakta

  • 34 201 ton matavfall samlades in i Stockholm 2023
  • 35 % av matresterna slänger vi i onödan
  • 3 000 personers matavfall driver 1 buss och 5 sopbilar ett år
  • 5 kg matavfall driver en bil 1 mil